Український культурний фронт: дискурс «культури скасування» - Гуменюк, Тетяна (Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури, 2024)
Стаття має за мету розкрити сутність явища «культура скасування» (cancel culture) та причини його актуальності в сучасному культурному дискурсі. Визначено його вплив на захист і збереження національної ідентичності, політику та міжкультурні відносини, а також розглянуто потенційні ризики його поширення. Практика культури скасування викликає амбівалентні відносини: її бачать як можливість привернути увагу до несправедливих дій, дискримінації та підтримки демократичних цінностей і прав людини. Водночас культура скасування набуває негативної інтерпретації як потенційна загроза свободі слова та конструктивній критиці. Досягнення відкритого діалогу та вільного висловлення різних поглядів має вирішальне значення. Дискусії про культуру скасування під час війни відображають тенденції до опору та захисту національного самовизначення. Йдеться не лише про внутрішні процеси боротьби з культурним розширенням Росії, а й про зусилля представити Україну на міжнародній арені. Іноді прихильники російської культури намагаються відокремити її від імперських амбіцій та сучасних воєнних злочинів. Однак деякі європейські країни поступово переоцінюють свою позицію з цих питань, демонструючи зростаючу солідарність з Україною шляхом бойкоту російських культурних заходів і критичного оцінювання їхнього реального впливу в сучасному світі. Українські культурні та мистецькі установи під час війни втратили значну кількість талановитої молоді, яка залишила Україну, проте вони адаптують свої поточні можливості для проведення різноманітних заходів з психологічної підтримки українців. Культурні ініціативи дають змогу просувати українську культуру глобально та показувати справжні реалії війни. Культурні обміни під час фестивалів, виставок, бієнале, музичних і театральних турів відіграють значну роль, зосереджуючись на просуванні української культури у світі. Наприклад, українські художники беруть участь у Франкфуртському книжковому ярмарку, у Мальтійському бієнале, де 2024 року було відкрито український павільйон для проєкту «From South to North» («З півдня на північ») художниці Алевтини Кахідзе. Такі події створюють платформу для обговорення питань пам’яті, історії та культурних зв’язків на міжнародному рівні.