Розширення прав і повноважень лідерок у чарівному світі фантастичних істот - Собуцький, Михайло (Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури, 2024)
Статтю присвячено з’ясуванню наявності феномену жіночого лідерства в сучасному фентезі та перевірці гіпотези про розширення його в діахронному вимірі. Динаміка такого розширення особливо простежується протягом останніх двох десятиліть: окрему увагу приділено продукції 2021–2022 років. Аналізовані фільми, серіали та книги було відібрано за допомогою якісних і частково кількісних методів, що мали забезпечити репрезентативність вибірки. Проаналізовано можливості експериментування з жіночим лідерством у дусі фемінізму третьої (і четвертої) хвилі на тлі фантазійного світу. Наявність у ньому фантастичних істот дає змогу, вийшовши за рамки референції до світу реального, випробувати межі сприйняття нових моделей гендерних ролей, що можуть потім повернутися до реального світу. На прикладі розвитку, що спостерігається між основними серіями «Гаррі Поттера», «Фантастичними звірами і де їх шукати» та серіалом «Венздей», зроблено висновок про все більшу прийнятність і бажаність жіночого лідерства. Те саме простежується на численних інших прикладах (зокрема серіал «Колесо часу»).