Гончарний посуд зі штамповим орнаментом із княжої гори (за матеріалами розкопок 1958–1965 рр.) - Moskalenko, Andrii (Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури, 2019)
Статтю присвячено публікації гончарних горщиків давньоруського часу зі штамповим орнаментом із Княжої гори. Пам’ятка розташована на правому березі р. Дніпро у середній її течії (Канівський район, Черкаська область). Під час польових сезонів 1958–1965 рр. експедиція під керівництвом Г. Мезенцевої на городищі виявила представницьку колекцію керамічних виробів. Особливий інтерес становлять горщики ХІІ – першої половини ХІІІ ст., оздоблені геометричними фігурами-вдавленнями, з огляду на їх рідкісність для Княжої гори. Проте цим унікальним знахідкам не приділили достатньо уваги попередні дослідники. Разом з тим, дослідження орнаментації керамічного посуду є важливим, оскільки в оздобленні відображаються певні аспекти духовної культури давнього населення. Із шести наявних фрагментів горщиків зі штамповим орнаментом немає жодного, де б узор зберігся повністю. Орнаменти розташовані на плічках посудин і мають заглиблений характер. Фігури-вдавлення на відомих фрагментах відрізняються за розмірами і пропорціями та за конфігурацією на площині посудини. Цікаво, що на посудинах із Княжої гори фігури-вдавлення мають трикутну та підтрикутну форму, на відміну від інших давньоруських пам’яток, де переважають інші геометричні форми. Гончарних горнів або печей на Княжій горі виявлено не було, тому питання місця виробництва гончарної кераміки, знайденої на городищі, залишається відкритим. Оздоблення у вигляді лінійних рядів геометричних фігур-вдавлень на керамічному посуді є рідкісним на давньоруських пам’ятках Середнього Подніпров’я. В літературі штамповий тип орнаменту на посуді XII – першої половини XIII ст. пов’язують із реліктами західнослов’янської традиції, що свідчить про ще одну особливість культури давньоруського суспільства, зокрема на Княжій горі. Матеріал надійшов 11.04.2018