Фікції контролю: методологічні парадокси та політичні глухі кути нової меланезійської етнографії - Osiievskyi, Yevhenii (Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури, 2021)
Статтю присвячено критиці методологічного підходу в антропології Океанії, відомого як нова меланезійська етнографія (НМЕ). Автор демонструє дисциплінарні та історичні витоки методу та наводить низку етнографічних ілюстрацій (переважно з Папуа Нової Гвінеї та Вануату), котрі вказують на точки дотику НМЕ до проблемних феноменів, засвідчених у дисциплінарному архіві меланезієзнавства. У другому підрозділі статті запропоновано розгорнутий аналіз впливової монографії «Гендер дару» британської антропологині Мерилін Стратерн, що відіграла засадничу роль у формуванні нової меланезійської етнографії та вплинула на дослідників з інших антропологічних субдисциплін. У статті приділено увагу як специфічним компаративістським і когнітивістським моделям, розробленим Стратерн для пояснення ритуальних та економічних практик Меланезії, так і ширшій парадигмі аналізу соціальних феноменів, що бере свій початок у «Гендері дару». Автор статті розвиває два критичних аргументи стосовно центральних положень стратерніанської антропології. По-перше, пропонована дослідницею та її послідовниками модель дивідуальної особистості має вкрай обмежений евристичний потенціал у порівнянні з більш традиційними й менш контрінтуїтивними пояснювальними схемами. По-друге, НМЕ є спекулятивною та не пропонує чітких критеріїв верифікації генерованих нею гіпотез. Врешті-решт, неспроможність стратерніанської антропології не лише пояснити, а й зафіксувати існування тривкої інфраструктури гендерної експлуатації в регіоні свідчить про соціологічну наївність підходу й створює небезпечний прецедент суспільствознавчої дисципліни, що відмовляється від критики традиційних інститутів з огляду на власний епістемологічний релятивізм. Стаття спирається на широкий спектр етнографічного матеріалу про традиційні та модерні, ритуальні та повсякденні, економічні та правові практики населення сучасних Вануату та Папуа Нової Гвінеї.