Раннє металургійне виробництво на теренах України в експозиції музеїв - Pustovalov, Sergii; Chukhrai, Liubov (Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури, 2022)
У статті розглянуто етапи та особливості створення науково обґрунтованих, так званих ситуаційних, макетів металургійних і супутніх виробництв пізньобронзової та ранньозалізної доби України задля підвищення рівня музейної атрактивності. За основу реконструкцій взято пізньобронзові, ранньоскіфські та ранньослов’янські пам’ятки, які містять металургійні горна, типові залізні речі.