Фейки сексуального наративу в інформаційній війні - Demchuk, Ruslana (Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури, 2022)
Результати пропонованого дослідження було оприлюднено як доповідь на конференції «Дні науки НаУКМА» 26 січня 2022 р. До повномасштабного вторгнення Росії був лише місяць, щоправда, тоді це здавалося неймовірним. Активна фаза попереднього воєнного протистояння завершилася 2015 р. «Мінськом-2», і війна трансформувалася в гібридну з потужним інформаційним складником, включно з продукуванням фейків. Відтоді дехто з близького кола наукової спільноти, прикрившись гаслом «наука поза політикою», продовжив співпрацювати з РФ – публікуватися в російських журналах, влаштовувати спільні конференції тощо. Авторка статті, незважаючи на неприйняття такої позиції, не вбачала в цьому умислу, радше нерозуміння об’єктивної реальності. Тому метою виголошеної доповіді було довести, що гібридна війна, хоч як до неї ставитися, є прихованою, але справжньою війною в режимі постправди, яка означує сучасність. Актуальним є вибір теми, зосереджений на сексуальному наративі. Зокрема, публічний жарт президента РФ В. Путіна на адресу президента України В. Зеленського на пресконференції у Москві 8 лютого 2022 р. спільно з президентом Франції Е. Макроном безпосередньо стосувався теми зґвалтування, що набуло широкого розголосу в медіасфері. Як з’ясувалося потім, це була певна інтенція мислення, установка, екстрапольована на суспільство, яка обернулася масовими зґвалтуваннями російськими солдатами українських жінок та дітей на новому етапі війни Росії проти України.