Визволення від минулого: карнавал Бахтіна у дзеркалі радянського досвіду

Автор(и)

  • Borys Chumachenko Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18523/2617-8907.2021.4.90-98

Ключові слова:

історія читання, рецепція тексту, Бахтін, Пінський, Ренесанс, відлига, радянський життєвий світ, ментальність, популярна культура

Анотація

Статтю присвячено рецепції праці Бахтіна про Рабле в публічному просторі 1960-х у контексті історії читання. «Творчість Франсуа Рабле...» розглянуто як резонансний текст з можливістю багатьох інтерпретацій та різними рівнями рецепції контенту – літературознавчим, культурно-історичним і філософським. Показано, в якому ідеологічному полі та на якому рівні книгу про народну культуру середніх віків і Ренесансу прочитало покоління відлиги. Стверджується, що покоління 1960-х у дусі соціального оптимізму, притаманного епосі ілюзій і сподівань, вичитало в ній урок веселої свободи, а самого Бахтіна стилізувало під теоретика суспільної терапії страху сталінської і постсталінської доби. На це вплинула колективна ментальність і специфічна читацька оптика 1960-х з її образом відлиги як аналога європейського Відродження. Показано, що таке мислення було стратегією політичного утилітаризму лівої дисидентської інтелігенції (зокрема Л. Пінського), але його відповідність баченню Бахтіна є сумнівною і навіть хибною. Критично розглянуто популярний образ Бахтіна-народника, оптиміста і філософа сміху, сформований читацьким досвідом 1960-х; йому протиставляється більш аутентичний образ філософа трагедії та людини damaged life.

Біографія автора

Borys Chumachenko, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Чумаченко Борис Миколайович – старший викладач кафедри культурології факультету гуманітарних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА). Сфера наукових зацікавлень: історія європейської культури, історіографія культури, філософія культури.

Посилання

  1. Batkin, Leonid. 2002. Pristrastiya. Izbrannye esse i stati o kulture. Moscow: Russian State University for the Humanities [in Russian].
  2. Gurevich, Aron. 2004. Istoriya istorika. Moscow: ROSSPEN [in Russian].
  3. Knabe, Georgiy. 1981. Korneliy Tatsit. Vremya. Zhizn. Knigi. Moscow: Nauka [in Russian].
  4. Pinsky, Leonid. 1989. Magistralnyy suyzhet: F. Vijon, V. Shekspir, B. Grasian, V. Skott [The main story]. Moscow: Sovetskij pisatel [in Russian].
  5. Pinsky, Leonid. 2007. Minimy. St. Petersburg: Ivan Limbakh Publishing House [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-17

Як цитувати

Chumachenko, Borys. 2021. «Визволення від минулого: карнавал Бахтіна у дзеркалі радянського досвіду». Наукові записки НаУКМА. Історія і теорія культури 4 (Червень):90-98. https://doi.org/10.18523/2617-8907.2021.4.90-98.